Toiduklubi veinikohtumine

Rääkisime toiduklubis veinidest. Kohtumine sai väga mõnus. Külas käis veinispets Jane Pärtelpoeg ja head Hispaania veinid pakkus meile proovimiseks Prike. Kindlasti teeme veiniteemalisi kohtumisi tulevikus veelgi. Elu on ju nautimiseks.

Öeldakse, et veinis on 77% geograafiat.

Seda sellepärast, et see kus ja kuidas veinimarjad kasvavad, mõjutab otseselt joogi maitset ja kvaliteeti. Veinimaailma mõistes tuntakse veinina just Vitis Vinifera liiki kuuluva viinamarjasordi värskete viinamarjade või viinamarjavirde käärimisest saadavat saadust. Tegelik alkoholisisaldus jääb veinil üle 8,5 ja alla 15%vol. Marja kvaliteeti mõjutavad – viinapuude hooldus ja saagi piiramine. Päikesetunnid, soojus, vesi ja toitained ehk terroir (Pransusmaal), AVA (Põhja-Ameerikas).

Kuivade veinide puhul kääritatakse ära kogu suhkur, nii, et jääksuhkrut veini ei jää või jääb väiksem kogus. Kvaliteetveinides olev jääksuhkur oma marjades endis sisalduv fruktoos ja glükoos.

shutterstock_374186251

Kas teadsid, et veini värvus ja maitse on otseses seoses sellega kui kaua kestakontakt kestab?

Peale marjade korjamist nad purustatakse ja vastavalt sellele kas soovitakse punast veini, rose või valget veini toimetatakse erinevalt edasi.  Valge veini valmistamisel eemaldatakse tavaliselt marja kestad kohe peale mahla pressimist.  Rose tarvis hoitakse punase marja kesti tavaliselt 12-36 tundi veinivirdes.  Punase veini valmistamisel võib kestakontak kesta  viiest päevast(Beaujolais) kuni üle kahe nädalani (Bordeaux). Palju sõltub muidugi ka viinamarjasordi omadustest. Tumedamast marjast eraldub rohkem värvaineid ja tanniine.

Veini vääristamine

Pärast sobiliku värvuse saavutamist läheb veiniirre laagerdamisele. Millistes mahutites veini hoitakse sõltub veinimeistri kogemusest ja veinimaja traditsioonidest. Kaasajal laagerdatakse paljud veinid roostevabast terasest mahutites. Väga paljudel juhtudel luuakse veinile kokkupuude tammega. Levinumad tammeliigid mida vaatidel kasutatakse on Prantsuse tamm, Ameerika tamm ja Slavoonia tamm. Tammevaadi eluiga on pikk – kuni 20 aastat. Selle aja jooksul vääristab vaat veini erineval moel. Kui esimese viie aasta jooksul annab ta sõltuvalt oma omadusest tugevaid vanilliseid, röstiseid, pähkliseid ja ka shokolaadiseid nüansse, siis hiljem on ta lihtsalt heaks keskkonnaks veini väärikale laagerdumisele. Lisaks maitseomadustele saab vein tammevaadis just piisava koguse õhku, et küpsetada marja erilised omadused kompeksseteks veini nüanssideks.

Mis tähendavad Hispaana punase veini sildil crianza, reserva, gran reserva?

See märgistab aega, mille vein on veetnud tammevaadis ja pudelis. Crianza – 6 kuud(12 kuud) tammes ja 1 aasta pudelis. Kokku 2 aastat. Reserva – 1 aasta tammes ja 2 aastat pudelis. Gran Reserva – 1,5 aastat tammes ja 3,5 pudelis.

Degusteerisime Prike veine Hispaaniast!

Hispaania on Vana Maailma suurim veinitootja ja Tempranillo on selle maa marjasort number üks. Veinide maaletooja Prike kattis meie laua kahe suurepärase punaveiniga.

Bodegas Bilbainas, Vina Pomal Ecologico, crianza

2015 aasta korje Tempranillo . Ökoloogilive vein. 13,5% Rioja DOC. Rubiinpunane, keskmise sügavusega värvus. Aroom keskmise tugevusega. Aroomis tunda punast ja musta marja  – kirss, viigimari. Veidi liköörne. Lisaks leiab nina vürtsi – nelki ja taimsetest aroomist  – seedri noote. Maitses pehmed ja magusad tanniinid. Vein tundub suus ümar ja mõnus. Maitses tunda marjasust ja röstisust. Järelmaitse pikk. Veinimeister on 20% veinivirdest  hoidnud uues Ameerika tammest vaadis. Marjakontakti 2 nädalat.

Vein on suurepärane kaaslane grillitud taimetoidule, pikalt küpsenud lihale ja tapasele. Serveerida 17-18oC juures Bordeaux` punase veini klaasis.

 

Marques De La Concordia, crianza.

See vein sai meie klubikohtumisel osalejate lemmikuks. Tegu on 2014 aasta korje Tempranillo viinamarjadest veiniga. 14% Rioja DOCa. Sügav rubiinpunane värvus, äärtes telliskivi helki. Aroomis küpsed punased marjad, shokolaad ja suitsusus. Maitses hea hape ja tanniinsus. Maitses on tunda nii marja kui puidu tanniine. Väga hea struktuuriga vein. Punased, veidi moosised marjad. Tekitab suus hea mõnusa tunde. Veinimeister on hoidnud veini 18 kuud Prantsuse tammes.

Vein sobi hästi grillitud liha juurde. Hea kaaslane ka lambaliha ja pardi lihaga.Serveerida 15-17oC juures Bordeaux`punase veini pokaalis. Säilitussoovitus kuni 10 aastat.

Mõlema veini puhul on tegu kvaliteetse punase kuiva veiniga.

Vein on nautimiseks, mitte joomiseks

Vein on alkohol ja seoses sellega on hea teada ja järgida tarbimise mõistlikku määra. Päevas on mõõdukas juua 2 pokaali ehk 30cl veini.  Kui hoida tempot 1 pokaal 1 tunni jooksul, siis jõuavad neerud alkoholi töödelda ja märkimisväärset purjus tunnet ei teki. Veinimaailma sisse minek aitab paremini mõista ja näha kunsti selles. Mõtlen siin ikka kvaliteetsest marjast ja traditsioone järgivas valmistusviisist tulenevat teost.

Erilisi veinielamusi soovib teile Jane Pärtelpoeg

Veiniseminari või veini ja toidu sobitamisest huvitatutel tasub meiega ühendust võtta. Aitame sobiva ürituse kokku panna.