Tõrvaaugu mahetalu kasvatab kasulikku, eestimaist tatart

On imeline teada, et Eestis on palju ettevõtlikke inimesi, kelle jaoks on oluline, kasvatada, toota ja tarnida kvaliteetseid toiduaineid kaasmaalastele ja väljapoolegi. Üks selline eriline seltskond elab Vigala vallas, Tõrvaaugu talus, kus 2 põlvkonda üheskoos mahedat talupidamist peavad.

Energiline taluperenaine Anette ja mahetalu üks eestvedajast, poeg Janek, käisid toiduklubil külas. Rääkisime nende talu loost ja toodetest. Jagame nüüd põnevat teavet ka Sinuga.

IMG_20171127_185148

Maakoht soetati perre juba 30 aastat tagasi. Taluperemees alustas tol ajal mesindusega ning tänagi saab omale Tõrvaaugu tatramett soetada. Mesilaste kõrvale tuli tatra kasvatamine hiljem juba loomuliku jätkuna, kui perepoeg Janek kõrgkoolist koju tagasi tuli ning maaelule pühenduda otsustas. Ajas astus tema kõrvale ka vend Janno. Tänaseks on Tõrvaaugu pererahvast kasvanud päris suur tatratootja, kes tarnib kodumaale ja ka väikest viisi Soome, tatrakruupi, -tangu ja -jahu. Samuti on ajapikku käsitöö tootmises asendunud masintöötlemisega ning talupidamisest on saanud elustiil ja töö. Kohapeal toodetakse ka tatrakestadest valmistatud patju ja madratseid. Tatrapatju muide soovitatakse inimestele, kellel on kaelavalud või neile kes kipuvad tänapäevastele sünteetilistele materjalidele allergilised olema. Tatrapadjad on ka lihtsasti pestavad, hoiavad vormi ja kestavad kaua.

shutterstock_123633082

Tõrvaaugu talu sai tatra mahetootjaks 2012 aastal. Põldude viljakus tagatakse viljavahetusplaaniga, mille tulemusel iga paari aasta järel kasvab tatraga vaheldumisi Liblikõielisi. Umbrohu vastu aitab mitmekordne külvieelne kündmine ning tatrataime kõrgus, mis ilma suuremate probleemideta umbrohu varjutab. Pererahvas usub, et armastusega kasvatatud tooraine on kvaliteetsete toodete aluseks ning need omakorda tagavad tarbijale hea tervise ja pika ea.

Viimastel aastatel on mahetalu repertuaari lisandunud ka lambakasvatus ning 150 pealine Suffolki lihalamba kari aitab maad korras hoida ning pakub võimalusi ka alternatiivseteks kaubandusvõimalusteks. Janek muide räägib, et lambalihal ei ole sugugi paljukardetud “kasuka” maitset, kui loomad kenasti söödetud ja õiges vanuses lihaks tehakse. Edaspidi on plaanis asuda ka lambalihatooteid valmistama. Lambaliha on võimalik osta aga juba täna.

shutterstock_98265773

Pererahva lemmikretseptideks on heledast tatrajahust liivataignaküpsised ja tumedast tatrajahust küpsetatud juuretisepõhine leib. Toiduklubilistele meeldib toortatrapuder, mida saab valmistada 100 erinevat moodi ning milledest ühe versiooni teile lähitulevikus ka pakume.

IMG_20171127_185127

Lähiajal on Tõrvaaugu mahetalust tulemas ka paar uudistoodet – tatraõie tee ja tatra pasta. Tee on meeldiva, maheda maitsega joogipoolis, mille tervendav mõju arvatakse olevat kasulik veresoonkonna tervisele. See vähendavat veresoonte lupjumise probleemi, puhastavat verd ning tugevdavat veresoonte seinu. Lisaks madaldavat tatraõietee glükoosi taset veres, olles nii veresuhkrut madaldava toimega diabeedikutele.
Pasta valikus on fusilli ja conchiglioni.

Töökad ja inspireerivad inimesed seal Tõrvaaugu tasus.

Eelistagem eestimaist, tarka tarbimist ning tervislikke toiduelamusi!

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google+ photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google+ kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

w

Connecting to %s